Exclusive Conta

Tratamentul achizitiilor de servicii din Non-UE de catre neplatitori si platitori de TVA

Care sunt obligatiile unei societati neplatitoare de TVA care achizitioneaza servicii dintr-un stat non-UE (de exemplu China)

Inainte de toate se analizeaza locul prestarii cf art 278 Cod Fiscal. prin prizma calitatii de persoana impozabila sau persoana neimpozabila, care cumparar sau vinde servicii, in cazul doi analizand-se mai mult din perspectiva vanzarilor catre beneficiari Non-UE decat a achizitiilor de servicii.

Rapoarte financiare oferite lunar. Achizitii de servicii non-eu. Consultanta contabila. SRL - Drepturi de autor

Reguli generale

Regula generala care se aplica in cazul prestarilor catre persoane impozabile prevede: Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice.

Regula generala care se aplica in cadrul prestarilor catre persoane neimpozabile prevede: Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității sale economice.

Daca am stabilit ce fel de persoana este beneficiarul – impozabila sau neimpozabila, alegem una dintre cele doua reguli care se aplica fiecareia. In functie de aceasta putem determina daca facturile sunt sau nu supuse impozitarii TVA in Romania.

Locul prestarii din punct de vedere al TVA pentru astfel de servicii, prestate catre o alta persoana impozabila, se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala) Beneficiarul serviciilor este societatea Romaneasca, persoana impozabila din punct de vedere al TVA, deci serviciile sunt impozabile in Romania.

Cand spunem persoana impozabila dpdv al TVA nu inseamna ca este platitoare ci ca este supusa impozitarii, deci este obligata sa plateasca TVA.

Primul caz analizat este cel al unei persoane impozabile, platitoare de TVA care achizitioneaza servicii de la un prestator stabilit intr-o tara Non-Ue.

Vom presupune ca tipul serviciilor nu se incadreaza la exceptiile mentionate de art 278 alin(4) si alin (6).

Sa presupunem ca este vorba de servicii IT. Din punctul de vedere al TVA, suma facturii este supusă taxării inverse conform normelor de aplicare pentru art. 278 alin. (2) din Codul fiscal regăsite la pct. 15 alin. (7) din HG nr. 1/2016, astfel:
„(7) Serviciile prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliți în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți în afara Uniunii Europene sau, după caz, prestate de prestatori stabiliți în afara Uniunii Europene către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți pe teritoriul României, urmează aceleași reguli ca și serviciile intracomunitare în ceea ce privește determinarea locului prestării și celelalte obligații impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligații referitoare la declararea în declarația recapitulativă, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă, și nici obligații referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. 316 și 317 din Codul fiscal”.
Astfel, suma TVA se va înregistra atât ca taxă deductibilă, cât și ca taxă colectată la rd. 7 și rd. 20 din decontul de TVA fără a se
completa rd. 7.1 și rd. 20.1 deoarece nu este o achiziție intracomunitară. Factura se va declara în Declarația informativă
394.

Al doilea caz analizat este cel al unei persoane impozabile, platitoare de TVA care achizitioneaza servicii de la un prestator stabilit intr-o tara Non-Ue.

Raspunsul este similar cu cel de mai sus cu mentiunea ca fiind neplatitoare, Societatea care cumpara acele servicii nu are drept de deducere si deci ramane cel de colectare.

note contabile:
4426 = 4427 635.1 Tva Ue = 4426
4427  = 446.1 TVA ue.
sau direct 635 = 446.1

Se va intocmi decontul special de TVA 301, si se va plati TVA in baza acestuia in Romania.

Dar daca serviciile achizitonate sunt de la furnizori UE?

Aceleasi aspecte sunt valabile si la achiziti de servicii din tari UE, cu mentiunea capentru neplatitorii de TVA este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA. Taxarea se face astfel:

1) la platitorii de TVA – taxare inversa, si declara in declaratia 390 si decontul 300, fara plata de TVA (mecanism taxare inversa)

2) la neplatitori – taxare inversa plus declaratia 390 si decont special 301, plus plata efectiva in baza decontului.

Call Now Button